Da li je govedina glavni uzrok malignih bolesti?

Nemački naučnik i nobelovac Harald zur Hausen je nedavno objavio da je primećena veća učestalost oboljevanja od raka debelog creva u zemljama koje su počele masovno da uvoze i koriste goveđe meso.

”Smatram da domaće životinje mogu biti neposredni “krivac” za nastanak raka creva kod ljudi. Imamo osnovne podatke koji idu u prilog ovoj tvrdnji, ali ih svakako treba još treba potvrditi”, izjavio je Prof. Hausen, nemački naučnik i dobitnik Nobelove nagrade za medicinu koji se dugi niz godina bavi istraživanjem malignih bolesti. Nagradu je dobio za otkriće humanog papiloma virusa (HPV) koji prouzrokuje rak ghrlića materice.

Priznati naučnik je u ovom trenutku na pragu novog otkrića - uzročnika raka debelog creva, drugog najčešćeg oblika raka kod ljudi. On je tokom svojih istraživanja primetio kako se učestalost oboljevanja od ove maligne bolesti značajno povećala posle II svetskog rata u zemljama koje su počele masovno uvoziti goveđe meso. Prof. Hausen smatra da se radi o još uvek nedovoljno istraženom virusu koji se nalazi u goveđem mesu i mleku, a koji može izazvati malignu alteraciju tkiva. 

U časopisu International Journal of Cancer Prof. Hausen je objavio da je proučavao goveđe meso i mleko krava, i da je u njima otkrio DNK koji bi mogao pripadati zasad nepoznatom virusu. Naveo je pritom i činjenicu da je karcinom debelog creva veoma retka pojava u Indiji, gde ljudi iz verskih razloga ne jedu govedinu, a što bi takođe moglo da govori u korist njegove tvrdnje. Šta je prava istina, istraživanja će uskoro pokazati.

Preveo: Dejan B. Živanović, B.Sc., spec. kliničke nege

Izvor: http://www.sanusanima.com